PL EN RU

Pochłaniacze wilgoci dla branży spożywczej

 

Ochrona przed wilgocią jest niezwykle istotnym aspektem podczas magazynowania czy transportowania żywności. To produkty, które wymagają szczególnej ochrony. Ich niedostateczne zabezpieczenie i zawilgocenie spowoduje, że będą one niezdatne do spożycia. Dla przedsiębiorstw wiązałoby się to z ogromnymi stratami finansowymi. Skutecznym rozwiązaniem tego problemu są pochłaniacze wilgoci Dri-Pack.

 

Co to jest pochłaniacz wilgoci dla branży spożywczej?

 

Pochłaniacz wilgoci ma za zadanie wchłaniać parę wodną z otoczenia. Może mieć formę granulatu, saszetek, kapsułek, tabletek. W przemyśle spożywczym popularnym rozwiązaniem są saszetki, które mogą być wypełnione:

 

 

Pochłaniacze wilgoci dla branży spożywczej zabezpieczają nie tylko samą żywność. Chronią także opakowania, na przykład przed odpadaniem etykiet

 

Wyróżniamy dwa rodzaje pochłaniaczy dla żywności:

 

  • torebki Dri-Pack – umieszczane w opakowaniach,
  • kontenerowe – umieszczane w kontenerach transportowych i magazynowych.

 

Zabezpieczenie przed wilgocią w postaci saszetek

 

Pochłaniacze wilgoci dla branży spożywczej dostępne są w saszetkach typu Tyvec. To idealne rozwiązanie, ponieważ torebki takie nie przepuszczają pyłu. Dodatkowo wyróżniają się zwiększoną wytrzymałością. Są odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. 

 

Torebki Dri-Pack są nietoksyczne, dlatego bez obaw można je stosować do żywności. Nie wydzielają także zapachów.

 

Pochłaniacze kontenerowe dla branży spożywczej

 

Pochłaniacze kontenerowe służą do ochrony przed wilgocią produktów żywnościowych magazynowanych i transportowanych w kontenerach. Zapobiegają powstawaniu tak zwanego deszczu kontenerowego. To zjawisko, które polega na skropleniu pary wodnej i jej opadaniu, w tym przypadku na ładunek.

 

Kompleksowa ochrona przed wilgocią żywności

 

Podczas transportowania żywności drogą morską warto zastosować aluminiową folię barierową, jako dodatek do pochłaniaczy wilgoci. Wykorzystanie obu tych rozwiązań jednocześnie pozwoli zapewnić całkowitą ochronę produktów żywnościowych przed negatywnymi skutkami zawilgocenia.